вторник, 24 апреля 2012 г.

Найпрестижніші жіночі професії


Час іде, а разом з ним змінюється “мода” на професії. Можна простежити, як змінився попит на певні професії за останні 12 років. У 1998 році найпопулярнішими і престижними професіями, як для чоловіків, так і для жінок, були “економіст” та “юрист”.

Конкурси по цих спеціальностях просто зашкалювали, здавалося, що простіше вступити в якийсь театральний вуз, ніж на економічний чи юридичний факультет самого звичайного університету чи інституту. Вакансії економіста та юриста були відкриті багатьма успішними компаніями і фірмами і, хоча пройти співбесіду на таке тепле містечко з великою зарплатою було досить складно, шанс залишався завжди. Його отримували найактивніші і цілеспрямовані.

Років через п’ять ситуація змінилася. Жінці стало модно бути “менеджером з продажу”, “адвокатом” і “секретарем-референтом”. Вимоги до кандидаток на ці посади висувалися дуже жорсткі, серед них – обов’язкове знання двох, а то і трьох іноземних мов, модельна зовнішність, вміння спілкуватися з людьми, знання основ психології та відмінне володіння комп’ютером.

Ще пізніше престижно стало вести всякого роду тренінги. “Бізнес-тренера” ​​опинилися на піку популярності, вони вчили (або, принаймні, намагалися) людей заробляти гроші. Далі з’явилися “маркетологи”, “фахівці в галузі нанотехнологій”, “жінки-бодігарди” – вони стали самими затребуваними і високооплачуваними. Рекламний бізнес процвітав, маркетологи були нарозхват, а жінки-охоронці були широко затребуваними серед дружин багатих підприємців.

Під час нещодавно настав кризи актуальними стали такі професії, як “фахівець зі стягнення заборгованостей і роботі з проблемними кредитами”, “спеціаліст в області IT-безпеки” … Але це ще не всі професії, які популярні серед жінок.
кщо звернутися до статистики, можна побачити, що, наприклад, з усіх інспекторів відділу кадрів 97% – представниці прекрасної статі. 92% менеджерів з туризму – теж жінки, і всього на 2% відстають від них менеджери з персоналу, серед яких жінки складають 90%. Не секрет, що жінки більш комунікабельні, ніж чоловіки. Професія оператора call-центру створена для тих, хто любить спілкування, тому не дивно, що 82% претендентів на цю посаду – дами.

Доля навколишнього середовища незабаром повністю опиниться в руках прекрасної половини людства: 79% шукачів посади еколога становлять жінки. Останнім часом леді не поступаються джентльменам і в освоєнні таких перспективних професій, як менеджер з реклами та PR. 75% шукачів, які прагнуть до кар’єри менеджера з реклами, – жіночої статі. Налагоджувати зв’язки з громадськістю вважають своїм покликанням 73% жінок.

Серед менеджерів, які стежать за відповідністю товару міжнародним стандартам якості, жінки складають 70%. Трохи менше здобувачок (67%) претендують на такі посади, як менеджер з маркетингу, літературний редактор і кошторисник. За своєю природою жінки більш спостережливі, скрупульозні, здатні помітити найдрібніші недоліки, володіють художнім чуттям. З цієї причини чоловіки нерідко поступаються їм такі спеціальності, як аудитор і архітектор (65%).

Чимало сучасних дівчат знає, як тримати себе в тонусі. Деякі з них готові навчити цьому інших, тому інструктори з фітнесу на 62% складаються з жінок. Ну а якщо душа бажає творчості, то завжди модно буде значитися в рядах співачок, телеведучих, письменниць і екстрасенсів.


Найпрестижніша професія сучасності - ПЕРЕКЛАДАЧ


Професія перекладача визнана однією з найпрестижніших і затребуваних. У перекладачів є свої спеціалізації: хтось займається тільки письмовим перекладом, працює з художніми, науковими, публіцистичними, технічними текстами, статтями і документами. Хтось переводить усну мову (послідовний або синхронний переклад).


Плюси професії:
Можливість самореалізації в будь-яких галузях: письмовий переклад, перекладач-синхроніст, усний або послідовний переклад, переклад фільмів, книг, журналів;
Людину, що володіє іноземною мовою охоче беруть у журналістику, туристичні фірми, PR-компанії, менеджмент;

Є можливість спілкуватися з різними людьми і вивчати культури інших країн;
Від професіоналізму перекладача часто залежить сприятливий результат переговорів.

Рейтинг професій

Високі конкурси у вищі учбові заклади України на такі спеціальності: міжнародні економічні відносини, міжнародне право, правознавство, англійська, німецька і французька філологія, соціальна педагогіка і практична психологія, економіка підприємства, екологія, журналістика, облік і аудит, культурологія.

Ось рейтинг спеціальностей з російського сайту Elbrusoid.org, які користуються найбільшим попитом. Він чомусь викликає у мене довіру. Напевно тому, що саме така тенденція спостерігається навколо мене:
  • Менеджери з продажу і закупівель;
  • Програмісти, веб-дизайнери, фахівці з телекомунікацій;
  • Банківські службовці, бухгалтери;
  • Керівники відділів, керівники;
  • Рекламісти, маркетологи, бренд-менеджери;
  • Дизайнери інтер'єру, архітектори;
  • Фахівці з піар технології, поліграфісти, журналісти;
  • Інженери, провідні фахівці;
  • Юристи, адвокати;
  • Вчителі, викладачі вузів;
  • Перекладачі;
  • Артисти, музиканти.
Якщо Ви хочете досягти успіху вже завтра, то сьогодні потрібно одержати професію, пов'язану з виробничою діяльністю. Тут і зарплата вища, і цілком реальною є перспектива кар'єрного зросту. Звичайно, важко прогнозувати, які галузі промисловості найбільш перспективні, але, безумовно, що такими є харчова промисловість, автомобілебудування, високі технології і легка промисловість.


Граблі для абітурієнта


У 2006 році Центр імені Разумкова провела чергове дослідження. Результати дослідження викликали неоднозначну реакцію. Воно й не дивно, бо уявлення пересічного громадянина про престижні професії разюче відрізняється від дійсності. Це ті граблі, які знаходяться біля багатьох вузів в очікуванні Вас, шановні. Отже, стаття "П'ять найпрестижніших професій".

Український ринок праці перенасичений юристами і економістами, але ці професії українці вважають найбільш перспективними.

Найпопулярніша професія в Україні - юрист. Так вважає більшість (52,8%) респондентів. Юристи сьогодні дійсно лідирують в рейтингах найвищих легальних зарплат. Проте, перспективи не досить обнадійливі, бо попит на юристів стрімко скорочується. Протягом 90-х на Україні сформувався досить могутній прошарок професіоналів, з якими не в змозі конкурувати вчорашні випускники юрфаків. Теперішні випускники-юристи вже ризикують одержувати невисокі ставки на посадах помічників - вітчизняні вузи готують юристів більше, ніж того вимагає ринок праці. В літньому рейтингу ukrjob.net професій найбільш популярних серед роботодавців, юристи не потрапили навіть у рейтингову сімку.

Кожен з опитаних Центром Разумкова мав право назвати три найбільш перспективні, на його думку, професії. При цьому економісти одержали 51,7% голосів. Це пов'язано з досить широким трактуванням терміну "економіст", під яким багато хто розуміє спеціальність менеджера, маркетолога, фінансиста і т.п. За даними рекрутингових агентств і сайтів з пошуку роботи менеджери середньої ланки сьогодні мають попит в багатьох областях. Основним критерієм для таких фахівців є досвід роботи на аналогічній посаді.

Високий рейтинг у медиків - 33,6%. Перспективність цієї професії навряд чи залежить від рівня зарплат у лікарів-бюджетників, хоча останніми роками їх доходи дещо зросли. Розквіт приватних клінік та близьких до медицини закладів (SPA-салонів, фітнес і косметологічних центрів) і розцінки на їх послуги сформували уявлення про забезпеченого сучасного лікаря.

Професії, що вимагають знання іноземних мов, теж досить широка категорія, яка займає четверте місце (27,5%). Для багатьох менеджерів business English є обов'язковою умовою працевлаштування. Що ж стосується власне перекладачів, то в Україні користується попитом відносно невеликий перелік мов, знання яких забезпечує стабільний і досить високий заробіток.

За даними опитувань роботодавців, дефіцитними сьогодні в Україні залишаються робочі (перш за все будівельні) і інженерно-технічні спеціальності. Але лише 19,7% респондентів віддали перевагу інженерам. До категорії інженерів можна віднести як IT-фахівців, так і технологів, тоді ці професії чи навряд чи будуть мати низький рейтинг поряд з юристами і економістами. Разом з тим, в багатьох українських університетах інженерні кадри готують у застарілих радянських традиціях. У результаті чого в умовах ринку такі фахівці повинні освоювати сучасні технології після одержання диплому.



                

Відомі найпотрібніші професії в Україні

                                                                                                                                                     

База даних Держслужби зайнятості налічує майже 64 тис. вакансій. Найбільший попит мають спеціалісти робочих спеціальностей.
Станом на 1 січня 2011 року кількість вакансій у базі даних Державної служби зайнятості України становила 63,9 тис., у тому числі для робітників – 29,7 тис., для службовців – 24,3 тис., та 9,9 тис. – для осіб, які не мають спеціальної підготовки.

Найпопулярніші позиції, на які сьогодні є попит, – це професії висококваліфікованих робітників – слюсарів, токарів, електрогазозварників, водіїв, кухарів, продавців та інших представників робочих професій.

Серед роботодавців мають попит фахівці з високим рівнем кваліфікації, топ-менеджери, а також економісти, лікарі, бухгалтери, юристи з відповідним досвідом роботи.

Нагадаємо, майже 750 тис. українців торік знайшли роботу завдяки Держслужбі зайнятості. На обліку в центрах зайнятості перебувають понад 500 тис. громадян.

Як повідомлялось, експерти прогнозують, що у 2011-му році шукати роботу стане простіше, вакансії стануть помітно цікавіше, а зарплати помітно зростуть.




вторник, 10 апреля 2012 г.

ЮНЕСКО назвав найкращі технічні вузи України

Найкращими технічними вузами України за підсумками 2007 року стали Київський і Харківський політехнічні інститути, а також Національний гірничий університет

Київський політехнічний інститут
став найкращим технічним вузом України

Якість роботи НТУУ “Київський політехнічний інститут” експерти ЮНЕСКО оцінили в 75 балів. Велику їх частину (41 бал) вуз отримав за науково-педагогічний потенціал.


Харківський політех отримав 30 балів загальної оцінки, а Національний гірничий університет — 21.

У п'ятірку лідерів потрапили також Національний авіаційний університет (20,3) і Національна металургійна академія України (20,2).

За ними в рейтингу розташувалися Донецький національний технічний університет (19), Вінницький національний технічний університет (18), Національний університет “Львівська політехніка” (17) і Тернопільський державний технічний університет ім. Івана Пулюя (16,8).

Замикає десятку кращих технічних вузів України Одеський національний політехнічний університет (16,6).

Вузи України

Сайти для пошуку потрібного вуза!!!
***
***
***
***
***
Тут можна подивитись 200 найкращих вузів України

Майбутня професія

Обираючи майбутню професію, люди користуються різноманітною інформацією, яка потрапляє до них з різних джерел. Існує багато варіантів, чому ми обираємо певну професію:


• за цією професію працюють мої батьки;
• робота за цим напрямком добре оплачується;
• підприємство чи організація, на які можна працевлаштуватись за цією професією розташоване близько до місця проживання;
• навчальний заклад знаходиться в нашому місті і не треба далеко їздити, щоб отримати спеціальність;
• за цією професією працює авторитетна для вас людина;
• прирівнювання певної професії до улюбленого навчального предмету (напр., математика - бухгалтер)
• навчатись за цією професією збирається ваш друг ("за компанію") тощо.


До вибору професії треба поставитись дуже відповідально. Не треба керуватись переліченими варіантами вибору майбутнього. Пам’ятайте, що вибір професії - це вибір подальшого вашого життя і від того, наскільки правильно ви його зробити залежить ваш життєвий успіх.
Не залишайте вибір майбутньої професії напризволяще. Обираючи професію:


- ознайомтесь з інформацією про світ професій і визначить сферу діяльності, яка Вас цікавить;
- складіть уявлення про свої інтереси, здібності, нахили;
- з ясуйте, чи відповідає стан Вашого здоров я вимогам обраної професії;
- довідайтесь, де можна здобути професію відповідної кваліфікації;
- отримайте інформацію щодо попиту на обрану Вами професію на ринку праці.


Лише ви самі можете визначити, яка професія найбільш вам підходить, а допоможуть вам у цьому ваші класні керівники, шкільні психологи, батьки та знайомі.