вторник, 24 апреля 2012 г.

Рейтинг професій

Високі конкурси у вищі учбові заклади України на такі спеціальності: міжнародні економічні відносини, міжнародне право, правознавство, англійська, німецька і французька філологія, соціальна педагогіка і практична психологія, економіка підприємства, екологія, журналістика, облік і аудит, культурологія.

Ось рейтинг спеціальностей з російського сайту Elbrusoid.org, які користуються найбільшим попитом. Він чомусь викликає у мене довіру. Напевно тому, що саме така тенденція спостерігається навколо мене:
  • Менеджери з продажу і закупівель;
  • Програмісти, веб-дизайнери, фахівці з телекомунікацій;
  • Банківські службовці, бухгалтери;
  • Керівники відділів, керівники;
  • Рекламісти, маркетологи, бренд-менеджери;
  • Дизайнери інтер'єру, архітектори;
  • Фахівці з піар технології, поліграфісти, журналісти;
  • Інженери, провідні фахівці;
  • Юристи, адвокати;
  • Вчителі, викладачі вузів;
  • Перекладачі;
  • Артисти, музиканти.
Якщо Ви хочете досягти успіху вже завтра, то сьогодні потрібно одержати професію, пов'язану з виробничою діяльністю. Тут і зарплата вища, і цілком реальною є перспектива кар'єрного зросту. Звичайно, важко прогнозувати, які галузі промисловості найбільш перспективні, але, безумовно, що такими є харчова промисловість, автомобілебудування, високі технології і легка промисловість.


Граблі для абітурієнта


У 2006 році Центр імені Разумкова провела чергове дослідження. Результати дослідження викликали неоднозначну реакцію. Воно й не дивно, бо уявлення пересічного громадянина про престижні професії разюче відрізняється від дійсності. Це ті граблі, які знаходяться біля багатьох вузів в очікуванні Вас, шановні. Отже, стаття "П'ять найпрестижніших професій".

Український ринок праці перенасичений юристами і економістами, але ці професії українці вважають найбільш перспективними.

Найпопулярніша професія в Україні - юрист. Так вважає більшість (52,8%) респондентів. Юристи сьогодні дійсно лідирують в рейтингах найвищих легальних зарплат. Проте, перспективи не досить обнадійливі, бо попит на юристів стрімко скорочується. Протягом 90-х на Україні сформувався досить могутній прошарок професіоналів, з якими не в змозі конкурувати вчорашні випускники юрфаків. Теперішні випускники-юристи вже ризикують одержувати невисокі ставки на посадах помічників - вітчизняні вузи готують юристів більше, ніж того вимагає ринок праці. В літньому рейтингу ukrjob.net професій найбільш популярних серед роботодавців, юристи не потрапили навіть у рейтингову сімку.

Кожен з опитаних Центром Разумкова мав право назвати три найбільш перспективні, на його думку, професії. При цьому економісти одержали 51,7% голосів. Це пов'язано з досить широким трактуванням терміну "економіст", під яким багато хто розуміє спеціальність менеджера, маркетолога, фінансиста і т.п. За даними рекрутингових агентств і сайтів з пошуку роботи менеджери середньої ланки сьогодні мають попит в багатьох областях. Основним критерієм для таких фахівців є досвід роботи на аналогічній посаді.

Високий рейтинг у медиків - 33,6%. Перспективність цієї професії навряд чи залежить від рівня зарплат у лікарів-бюджетників, хоча останніми роками їх доходи дещо зросли. Розквіт приватних клінік та близьких до медицини закладів (SPA-салонів, фітнес і косметологічних центрів) і розцінки на їх послуги сформували уявлення про забезпеченого сучасного лікаря.

Професії, що вимагають знання іноземних мов, теж досить широка категорія, яка займає четверте місце (27,5%). Для багатьох менеджерів business English є обов'язковою умовою працевлаштування. Що ж стосується власне перекладачів, то в Україні користується попитом відносно невеликий перелік мов, знання яких забезпечує стабільний і досить високий заробіток.

За даними опитувань роботодавців, дефіцитними сьогодні в Україні залишаються робочі (перш за все будівельні) і інженерно-технічні спеціальності. Але лише 19,7% респондентів віддали перевагу інженерам. До категорії інженерів можна віднести як IT-фахівців, так і технологів, тоді ці професії чи навряд чи будуть мати низький рейтинг поряд з юристами і економістами. Разом з тим, в багатьох українських університетах інженерні кадри готують у застарілих радянських традиціях. У результаті чого в умовах ринку такі фахівці повинні освоювати сучасні технології після одержання диплому.



                

Комментариев нет:

Отправить комментарий